Hulladékkezelés

Elem és akkumulátor, ill. elektromos és elektronikus hulladékokkal kapcsolatos tájékoztatóink:
 • Elem és akkumulátor hulladékokkal kapcsolatos tájékoztató

  szemetesFelhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elemek és akkumulátorok kizárólag a kommunális hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetők és ártalmatlaníthatók! Nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló lakossági gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

  Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is. A jelölés alatt esetlegesen megadott nehézfém vegyjele (Hg – higany, Cd – kadmium, Pb – ólom) a meghatározott határétéket meghaladó nehézfém-tartalomra utalhat.

  Miért lehet veszélyes az elem és akkumulátor hulladék?

  Az elemek és akkumulátorok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például nehézfémeket; kenőolajat), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe sem.

  A nem megfelelően gyűjtött elem és akkumulátor hulladékok a talajba és a vizekbe kerülve a természetre és az emberi egészségre veszélyt jelenthetnek.

  Egyes, az általunk forgalmazott elektromos és elektronikai berendezések tartalmazhatnak elemeket, valamint Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekben található akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel a 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85. szám alatt található szervizünk, és kérje szakembereink segítségét.

  Mit tehet, ha elem, akkumulátor hulladéka keletkezett?

  Az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseinek megfelelően az Iris Kereskedőház köteles biztosítani a keletkező elem és akkumulátor hulladéknak a jogszabály szerinti átvételét és gyűjtését.

  A Korm. rendelet előírásai alapján vásárlóink, illetve a hulladékbirtokosok számára biztosítjuk, hogy elem és akkumulátor hulladékuktól térítésmentesen válhassanak meg.

  Az Iris Kereskedőház az alábbi telephelyén, nyitvatartási időben, átvételi pontot működtet:

  • Depocentrum
   1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85.

  De vásárlóink az ország bármely más, elem és akkumulátor gyűjtőpontján leadhatják az elem, akkumulátor hulladékukat, hiszen az Iris Kereskedőház a használt elemek és akkumulátorok átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli, és erre garanciát vállal.

  Az átvételi, gyűjtési, kezelési és tájékoztatási kötelezettségeket az általunk megbízott Közvetítő Szervezet közreműködésével teljesítjük. Kötelezettséget vállalunk, hogy a forgalomba-hozatali helyekről, az elem és akkumulátor hulladékok környezetszennyezést kizáró átvételét, rakodását, elszállítását, jogszabályokban meghatározott dokumentálását - a Közvetítő Szervezet közreműködésével végezve - biztosítjuk.

  További információk

  Az Iris Kereskedőház környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a info@iris.hu e-mail címen érdeklődhet.

   

   

 • Elektromos és elektronikus hulladékokkal kapcsolatos tájékoztató

  szemetesFelhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezések kizárólag az egyéb háztartási hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetők és ártalmatlaníthatók!

  Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is.

  Mit jelent a használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezés?

  Lehet ez akár még működő, de már nem használt eszköz, vagy működésképtelen berendezés is. Legyen az például sérült okostelefon vagy meghibásodott mosogatógép.

  Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai (e-hulladékok) közé tartoznak többek között a különböző:

  • számítástechnikai berendezések, mint például asztali számítógépek, monitorok;
  • szórakoztató elektronikai cikkek, mint például TV, játékkonzol, házimozi;
  • távközlési berendezések, mint például okostelefonok;
  • háztartási kisgépek, mint például porszívók, hajszárítók, turmixgépek, kenyérpirítók;
  • háztartási nagygépek, mint például hűtőszekrények, mosógépek, tűzhelyek;
  • lámpák, fényforrások, mint például egyenes vagy kompakt fénycsövek.

  Miért lehet veszélyes az e-hulladék?

  Az elektromos és elektronikus berendezésekben található egyes alkatrészek tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például kenőolaj, kondenzátor, higany), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak.

  Az e-hulladékot a kommunális hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni, nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

  Az emberi egészség és a környezet tisztaságának megóvása érdekében a berendezések használata során a használati utasításban található előírásokat maximálisan be kell tartani.

  Egyes, az általunk forgalmazott berendezések tartalmazhatnak Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekben található akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel a 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85. szám alatt található szervizünk, és kérje szakembereink segítségét. Az elhasznált elemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülhetnek, ezért az egyéb települési hulladéktól elkülönítve, szelektíven kell gyűjteni.

  Mit tehet, ha használt vagy hulladékká vált elektromos vagy elektronikai berendezésére keletkezett?

  A környezetvédelmi jogszabályok előírásai alapján vásárlóink, illetve a hulladékbirtokosok számára biztosítjuk, hogy használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezéseiktől térítésmentesen válhassanak meg.

  Az Iris Kereskedőház az alábbi telephelyén, nyitvatartási időben, átvételi pontot működtet:

  • Depocentrum
   1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83-85.

  De az általunk forgalmazott, használt vagy hulladékká vált E+E berendezéseket, bármelyik elektromos és elektronikus berendezést értékesítő kereskedőnél is térítésmentesen leadhatják, hiszen az Iris Kereskedőház az elhasznált elektromos és elektronikus berendezések átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli és erre garanciát vállal.

  Megtagadható-e a felajánlott e-hulladék átvétele?

  Amennyiben a használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés a visszavételt végző egészségére vagy testi épségére súlyos veszélyt jelent, az Iris Kereskedőház az elektromos, elektronikus berendezés visszavételét megtagadhatja.

  További információk

  Az Iris Kereskedőház a felelősségteljes terméktervezéssel, környezetbarát megoldások alkalmazásával, és előremutató újításokkal, elkötelezetten járul hozzá környezetünk védelméhez.

  Az általunk forgalmazott elektromos és elektronikus berendezések a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A gyártás során általunk felhasznált alapanyagok kiválasztásánál elsőbbséget biztosítunk azon anyagoknak, melyeknek környezetre gyakorolt hatásai kedvezőbbek, újrafelhasználásra, vagy újrafeldolgozásra alkalmasabbak.

  Az Iris Kereskedőház környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról az info@iris.hu e-mail címen érdeklődhet.